Η Τήνος ως «το νησί του Αιόλου» όπως το χαρακτηρίζουν λόγω των ανέμων, ανάμεσα στην Άνδρο και την Μύκονο το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, προσφέρει ήρεμες και ξεχωριστές διακοπές. Η σύνδεση της με την μαρμαροτεχνία, το ξεχωριστό ιστορικό και πολιτιστικό της υπόβαθρο, καθώς και η θρησκευτική της ατμόσφαιρα προσφέρονται ως ιδανικά χαρακτηριστικά για αξέχαστες διακοπές. Ο ιστορικός και οικιστικός πλούτος της συνδυάζονται με ένα εντυπωσιακό τοπίο χαρίζοντας στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες χαλάρωσης και πολιτισμού.
Οι ταξιδιώτες επιλέγουν το νησί της Τήνου ξανά και ξανά χάρη στη μοναδική ομορφιά της, στην ηρεμία που προσφέρει και στις μοναδικές εμπειρίες που μπορείτε να ζήσετε! Πεζοπορία, αναρρίχηση και θαλάσσια σπορ για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι extreme στις διακοπές τους, βόλτα στα παραδοσιακά χωριά του νησιού και εμπειρίες υψηλής γαστρονομίας για όσους ξέρουν να εκτιμούν τα τοπικά, φρέσκα προϊόντα.
Η Τήνος είναι ένα σπουδαίο νησί μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας. Διαθέτει περισσότερες από χίλιες εκκλησίες και ναούς, με σημαντικότερο το Ναό της Ευαγγελιστρίας. Έχει μουσεία και άλλους ιστορικούς χώρους που θα ενθουσιάσουν όσους αγαπούν την ιστορία. Και φυσικά, έχει δεκάδες καταγάλανες παραλίες που θα σας μείνουν αξέχαστες. Η γαστρονομία και οι τέχνες αποτελούν την καρδιά της Τηνιακής κουλτούρας, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάστε τις παραδοσιακές συνταγές, να απολαύσετε δραστηριότητες κοντά στη φύση όπως πεζοπορία, αναρρίχηση ή surf, αλλά και να γνωρίσετε τέχνες όπως η μαρμαρογλυπτική.
• Ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σύμβολο της ελληνικής ορθοδοξίας.
• Η Καλλιτεχνική Σχολή στον Πύργο, Κοινότητα Πανόρμου.
• Ο αρχαιολογικός χώρος των Κιονίων (ναός του Ποσειδώνα).
• Ο Παραδοσιακός οικισμός του Μουντάδου.
• Το «Κέντρο Πίστη και Πολιτισμός» (το «παλάτι του Δεσπότη») στο χωριό Ξυνάρα.
• Ο οικισμός Υστερνίων, τόπος και κατοικία μαρμαρογλυπτών.
• Ο οικισμός Καρδιανή.
• Οι Περιστεριώνες, (πάνω από 600 σε αριθμό), η πλειοψηφία των οποίων τοποθετούνται πίσω στον 18ο και 19ο αιώνα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κτισμένοι στην κοιλάδα του χωριού Ταραμπάδος.
• Η Μονή της Κυράς Ξένης και το Κάτω Μοναστήρι όπου υπάρχουν ενδείξεις και ευρήματα από την προϊστορική εποχή (ένας θολωτός τάφος Μυκηναϊκών και ένας τάφος των Γεωμετρικών χρόνων).
• Η περιοχή της Ευαγγελιστρίας και του Γραμματικού όπου βρέθηκε επιγραφή του 4ου αιώνα π. Χ., η οποία αναφέρει ένα Ιερό της Γης. Εκεί, όπως διαπιστώθηκε, υπήρχε οικισμός από τα Ρωμαϊκά χρόνια.
• Η Βιοτεχνική Σχολή η οποία λειτουργεί από το 1898 με σκοπό την εκμάθηση της υφαντικής τέχνης. Ιδρύθηκε από τους Νικόλαο και Ελένη Ζαρίφη και το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας. Οι μαθητές πρέπει να είναι Τήνιοι και φοιτούν δωρεάν. Στεγάζεται σε ιδιόκτητους χώρους στο άνω τμήμα της οδού Ευαγγελιστρίας και ανήκει στο Σύλλογο Κυριών «Ο Ευαγγελισμός». Παραπλεύρως της αίθουσας με τους αργαλειούς λειτουργεί εκθετήριο, όπου πωλούνται διάφορα αξιόλογα είδη υφαντικής τέχνης, που παράγονται στη Σχολή.
• Η Ιερατική Σχολή η οποία λειτουργεί από το 1966, στο άνω άκρο της Λεωφόρου Μεγαλόχαρης έναντι του Ιερού Ιδρύματος. Οι μαθητές φοιτούν, διαμένουν και σιτίζονται στη Σχολή ως υπότροφοι του κράτους. Οι εκατοντάδες απόφοιτοί της έχουν επανδρώσει ιερούς ναούς σε όλη τη χώρα.
• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου στην Χώρα της Τήνου.
• Το Μουσείο Κώστα Τσόκλη στον Κάμπο της Τήνου.
• Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
• Το Μουσείο Αντωνίου Σώχου. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
• Την Έκθεση Εκκλησιαστικών Εικόνων και Κειμηλίων στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
• Η Πινακοθήκη (δωρεά Αθ. Παπαδοπούλου). Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
• Το Αγροτικό Μουσείο στη Μονή Ιησουιτών στο χωριό Λουτρά.
• Το Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών στο χωριό Υστέρνια.
• Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στο χωριό Πύργος.
• Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Μονή Αγίας Τριάδας της Γύρλας.
Το φαινομενικά άγριο και βραχώδες τοπίο του νησιού ξεγελά τον επισκέπτη σε σχέση με την πλούσια κατά τα άλλα παραγωγή τοπικών προϊόντων που αφορούν αλμυρές και γλυκές γαστρονομικές δημιουργίες. Η καλλιέργεια της αγκινάρας, τα φρέσκα φρούτα και ζαρζαβατικά, η κάπαρη, τα αποξηραμένα ντοματάκια, το μέλι (το τηνιακό μέλι είναι αγνό, εκλεκτής ποιότητας και παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο με τις μελισοθυρίδες (αμ΄ψέλια) και τα μισέλια (αμ΄σέλια)), τα βότανα, τα μανιτάρια, καθώς και οι ποικιλίες σύκων και τα φρέσκα σταφύλια συνθέτουν την πλούσια διατροφική ποικιλία για τις ετήσιες συνήθειες του νησιού.
Η Τηνιακή γαστρονομία αγαπά να χρησιμοποιεί και να αναμιγνύει το φάσμα των ειδών της τοπικής παραγωγής. Βασισμένη πρωτίστως στη γεωργοκτηνοτροφία και δευτερευόντως στην αλιεία, η τηνιακή γαστρονομία έχει συνδεθεί έντονα στο πέρασμα του χρόνου και με μια σειρά συνταγών άλλοτε νηστίσιμων και άλλοτε εορταστικών υπογραμμίζοντας την διαχρονική συμπόρευση της με τον θρησκευτικό-εορταστικό κύκλο. Τα γαλακτοκομικά είναι τα προϊόντα πρώτης ζήτησης και κυρίως τα τυριά της Τήνου που παράγονται από αγελαδινό γάλα με εκείνα που ξεχωρίζουν, όπως το φρέσκο τυρί με την ονομασία πέτρωμα, το μπαλάκι μακράς ωρίμανσης, το καλαθωτό , την τηνιακή γραβιέρα και το λιγοστής παραγωγής καρίκι, μπλε χρώματος, που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθες αποκτώντας ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά. Η κοπανιστή, όπως ονομάζεται, είναι ένα πικάντικο τυρί το οποίο παράγεται στο νησί από την περίοδο της Ενετοκρατίας.
Τα τελευταία χρόνια η Τήνος έχει αναδειχθεί σε γαστρονομικό προορισμό μέσα από την πρωτότυπη πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας Tinos Food Paths, η οποία συνέθεσε τις δυνάμεις των παραγωγών και των επιχειρηματιών εστίασης, ώστε να ενταχθούν τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα και οι τοπικές συνταγές. Στην προσπάθεια ανάδειξης της αυθεντικής τηνιακής γαστρονομίας εντάχθηκαν μικρές οικοτεχνίες μεταποίησης τοπικών προϊόντων, αλλαντικών, οινοποιεία, τυροκομεία και άλλες μικροεπιχειρήσεις ντόπιων κρεάτων ή αγροτικών αγαθών καθώς και η μικροζυθοποιία «Νήσος» η οποία παράγει τη γνωστή βιολογική μπύρα της Τήνου.
Από τη γευστική περιήγηση δεν θα μπορούσε να λείπει το υπέροχο ροζέ ημίγλυκο κρασί της Τήνου που παράγεται στους ορεινούς αμπελώνες στα όμορφα χωριά της Τήνου, το Φαλατάδο και το Βωλάξ σε συνθήκες έντονης ξηρασίας αλλά και η τοπική βιολογική μπύρα που συνοδεύουν όχι μόνο τη γευστική απόλαυση, αλλά τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες ενός μοναδικού ταξιδιού στην Τήνο.
Πλήθος εστιατορίων, καφενείων και καταπληκτικές ταβέρνες σερβίρουν τοπικά εδέσματα με απόλυτη προσήλωση στην ευχαρίστηση του επισκέπτη.
Τα αμυγδαλωτά είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά του νησιού, σερβίρονται συχνά σε γάμους και βαπτίσεις. Οι τυρόπιτες (τσιμπητές ή λυχναράκια) είναι πασχαλινό γλυκό με ανάλατη μυζήθρα (πέτρωμα) και αυγά, πορτοκάλι ή βανίλια. Σε πολλά ζαχαροπλαστεία πωλούνται όλο το έτος. Η σκεπαστή είναι γλυκό με την ίδια γέμιση με τις τυρόπιτες αλλά τοποθετείται με φύλο σε ταψί και σερβίρεται σε κομμάτια. Τα ψαράκια είναι χριστουγεννιάτικο γλυκό που μοιάζει με τα σκαλτσούνια. Τα φοινίκια είναι επίσης χριστουγεννιάτικο γλυκό με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι. Τα ξερά σύκα, σκέτα ή με καρύδι και κανέλα, είναι κλασσικό συνοδευτικό για το ρακί. Τα παστέλια με ντόπιο μέλι, σερβιρισμένα σε λεμονόφυλλα, προσφέρονται σε γάμους.